Страви з гарбуза лікують організм

гарбузова каша   Всі ми пам’ятаємо гарну українську пісню   «Ходить гарбуз по городу», але не всі знаємо  чому  саме гарбуз  став головним  героєм цієї народної творчості.

Виявляється,  в раціоні українців  гарбуз займав чи не найголовніше місце. Люди в давнину можливо й не знали, що  в гарбузі багато сахарози — до 14 %, великий набір вітамінів: С, В , В,, РР, Е, чимало мінеральних речовин: калій, кальцій, магній, мідь, залізо, фосфор, кобальт.  Є  навіть білки й ферменти.

  Але українці давно помітили, що вживання  гарбузових страв позитивно діє на організм людини, особливо якщо його вживати у сирому вигляді.

Гарбузовий напій – заспокоює нервову систему, гарбузове насіння – допомагає  позбутися глистів, гарбузова  м'якоть – позбавляє нудоти та морської хвороби.

Цікаво, що мандрував гарбуз до України тисячі років і потрапив під руку наших господарів лиш у 16 столітті.

Насіння гарбуза було знайдено ще при розкопках перуанських гробниць, вік яких три тисячі років до нашої ери. Звідти гарбуз потрапив до Єгипту та Китаю.

Після відкриття Америки з гарбузом познайомилися і європейці. З штату Техас, де культивували дану рослину, гарбуз був завезений до Європи, і тут він швидко ввійшов в культуру усіх країн світу.

Про цінність гарбуза свідчить той факт, що на Таіті грошова одиниця і гарбуз мали одне і те саме позначення - гурд. З його твердої шкіри виготовляли посуд, колеса, музичні інструменти.  До речі, українські господині використовували гарбуз як тару для засолювання огірків. Солили  їх за звичайним рецептом, а от смак огірків був неперевершеним.

  Гарбуз надзвичайно  багатий на корисні речовини. В його м’якоті чимало пектинів, а на каротин він значно щедріший за моркву. Тож не нехтуйте ні гар­бузовою кашею, ні соком. Адже гарбуз — справжня аптека в мініатюрі.

    Гарбузова дієта дає прекрасний результат при серцево-судинних захворюваннях, погіршеннях обміну речо­вин, особливо — ожирінні. При набряках діє як сечогінне, підсилюючи вод­ний і сольовий діурез і викликає інтенсивне виділення нирками хлору. До того ж сечогінна дія гарбуза не призводить до подразнення нирок.

   Дуже корисний гарбуз немолодим людям, оскільки поліпшує моторну функцію кишечника, особливо, якщо його вживати в сирому вигляді. Гарбуз сприяє виведенню з організму холестерину. Хто любить гарбузові страви, той не боїться склерозу. А тим, хто переніс хворобу Боткіна, гарбуз допомо­же швидше відновити антитоксичні функції печінки. Одним словом, при бага­тьох недугах гарбуз принесе велику користь. Недарма чимало лікарів радять хворим якомога повніше використати для оздоровлення гарбузовий сезон.

М’якуш гарбуза в народній медицині радили використовувати у вигляді компресів від опіків, як протизапальний засіб при екземах. Його радили їсти вагітним, аби не нудило, навіть при морській хворобі він приходить на допо­могу. Очевидно, багатьом відомо, що гарбузове насіння — глистогінний засіб.

гарбузова каша Однак, найбільше українці полюбляли гарбузову кашу. Готувати її краще в ка­зані або в алюмінієвій каструлі. Рецепт гарбузової каші простий:

Гарбуз  нарізати шматочками, покласти в казан, по­середині зробити ямку і насипати промитого пшона, залити молоком, до сма­ку підсолити і підсолодити, варити до готовності гарбуза і пшона.

Кашу не перемішують, це роблять тільки тоді, коли вона готова і до неї додали верш­кового масла.

Можна з гарбуза приготувати і справжню делікатесну страву (як на фото).

   У стиглого гарбуза зрізають кружальце навколо хвостика, ложкою вибирають насіння і м’якуш, всередину кладуть перебраний, помитий та відмочений рис, дода­ють родзинки, заливають молоко, можна —- й трохи води, солять, підсолоджують, закривають гарбузячою “кришечкою” і ставлять в духовку на неве­ликий вогонь. Через годину виймають, додають вершкового масла, і так, у “гарбузовому горщику”, кашу подають до столу. 

Повидло варять, порізавши гарбуз на кубики. Окрім цукру, додають ро­дзинки, а можна — й калину. Коли гарбуз звариться, не завадить столова ло­жка крохмалю, розведеного водою. Все інтенсивно перемішують, і повидло, вважайте, готове.

Для тих, хто полюблює млинці чи  солодощі, є чудовий рецепт. Гарбуз і картоплю натерти на тертці, перемішати, додати жовтки, сіль, збиті на піну білки. Матимете чудові млинці. До столу їх подають гарячими, із сметаною.

Натертий гарбуз тушкують з молоком до готовності. Охолоджують, вси­пають борошно, цукор, додають жовтки. Перемішують, додають білки і знов- таки смажать млинці.

Або ще  можна дрібно нарізати гарбуз, яблука, посолити, підсолодити, додати вершкове масло, воду. Тушкувати до готовності. Подаючи до столу, притрусити подрі­бненими горіхами, корицею.

Напевно, жодного з родичів гарбузових не можна використати так повно, практично без відходів, як гарбуз. З його шкоринки роблять цукати, з м’якуша готують каші, пюре, повидло, млинці, супи, салати, плов, пудинг, крем для тістечок і знов-таки цукати. Відвар гарбуза з медом — чудовий напій.

Навіть гарбузові хвостики знадобляться. Їх ретельно сушать, а взимку з ними запарюють смачні і корисні чаї. Якщо болять зуби, гарбузові хвостики відварюють і цим відваром полощуть ротову порожнину — біль минає.

Отож, вживайте гарбузові страви  і будьте певні – вони не нашкодять. Натомість допоможуть зберегти здоров'я та уникнути витрат на ліки, які значно дорожчі та шкідливіші, ніж чудовий овоч на ім'я гарбуз.

Comments:

Жінка онлайн


Ворожіння  та прикмети на Новий рік 

Обряд ворожіння своїми коренями сягає  в язичницькі часи. Вважалося, що у новорічні свята настає розгул нечистої сили,  тому саме у цей період можна було дізнатися про майбутнє за допомогою  ворожби.  У залишках колишніх  язичницьких  обрядів  збереглися окремі  форми ворожінь – вечорниці, ворожіння про Долю,  ворожіння про нареченого і наречену, обряд кликання «до  каші» тощо. Слов’яни мали велику повагу до долі  і вважали її оповіщення проявом вищої волі богів. Тож як ворожили у старовину на новорічні свята?

далі...

Поговоримо по жіночому


 

Що подарувати рідній людині на свято?

Подарунок -  обов'язковий атрибут будь -якого свята. Навіть якщо він просто символічний, все одно має магічну силу: демонструє людині вашу турботу і почуття. Тільки що ж подарувати, аби серце рідної, коханої, близької людини стислося від радості та вдячності за увагу? Вчені стверджують, що не може бути більш корисного подарунку для людини, як домашні тварини. Бувають ситуації, коли домашні тварини буквально  наповнюють життя  людей радістю й змістом, полегшують  моральні й фізичні страждання. Дослідження показали, що тварини  лікують людину не гірше за пігулки.

далі... 

 Жінка відпочиває


Магія весільного вінка

На Прикарпатті здавна виготовляють  головні убори, які можна вважати справжнім  витвором мистецтва.  Тут плетуть унікальні  вінки з  гусячого  пір’я,  які використовують  у весільному обряді. Такий вінок відтворює давні шлюбні традиції, пов’язані з віруваннями та звичаями даного краю. Важить такий весільний  шедевр народної творчості від  1 до 3 кілограмів. А таких віночків на голові нареченої має  бути два: менший – спереду, більший – ззаду.

далі...

Краса та здоров'я


street workout in Ukraine

Street Workout  як альтернатива фітнес - залам

Чудовою альтернативою фітнес - залам та спортивним клубам є  Street Workout -  різновид вуличного спорту, що лише набирає популярності  серед української молоді. Street Workout передбачає  заняття на свіжому повітрі, що неминуче призводить до загартування організму. До того ж  вуличне тренування абсолютно безкоштовне  та  корисне  для організму будь - якого віку. 

далі...